Geschiedenis

Maarten Prins is in 1986 afgestudeerd aan het toenmalige Rotterdams Conservatorium (nu Codarts). Daarna werden er diverse stages op het gebied van reparatietechnieken bij ondermeer Selmer in Parijs met succes doorlopen. Uit deze combinatie van vaardigheden is in 1987 Maarten Prins Saxofoons ontstaan. Eerst op een zolderatelier, daarna van 1991 tot 2005 was er de winkel op het Noordereiland in Rotterdam. Sinds 2005 is Maarten Prins Saxofoons gevestigd in Nieuwe Tonge op een klein half uur rijden van Rotterdam.

Met meer dan 30 jaar ervaring als reparateur en het inzicht vanuit de praktijk van een beroeps-musicus kunnen we op een professionele manier met iedere saxofonist van gedachten wisselen.

Het Reparatie Atelier

Maarten Prins Saxofoons heeft een gespecialiseerd atelier voor reparaties aan saxofoons. Er wordt op een ambachtelijke manier gewerkt met de beste gereedschappen. Polsters, kurk en vilt zijn van eerste kwaliteit. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw Selmer saxofoon te laten reviseren met de originele polsters.

Om u zo efficiënt mogelijk te kunnen helpen werken we uitsluitend op afspraak. Reparaties die onder garantie vallen hebben altijd voorrang. Een spoedgeval wordt meestal direct geholpen. Voor minder dringende reparaties maken we een afspraak. U weet dan precies hoelang u uw instrument moet missen. Voordat we aan een klus beginnen krijgt u een prijsopgave. Indien er tijdens het werk blijkt dat het vooraf overeengekomen bedrag wordt overschreden, wordt dat eerst met u overlegd.

Haal- en brengservice voor muziekverenigingen

Wilt u de saxofoons in uw vereniging in topconditie houden? We komen graag langs, bijvoorbeeld op een repetitie-avond, om al uw saxofoons te inspecteren. Ter plekke wordt elk instrument gecontroleerd, waarna u per email een gedetailleerde offerte ontvangt met een overzicht van het aanbevolen werk en de kosten per instrument. We kunnen de instrumenten ophalen en weer terugbrengen.

Revisie, onderhoud en meer 

Om u een indruk te geven van de mogelijkheden die Maarten Prins Saxofoons biedt op het gebied van reparatiewerk aan uw saxofoon hebben we hieronder een paar “klussen” omschreven zoals we die in de praktijk uitvoeren. Hier kan uiteraard van worden afgeweken.

Maarten Prins Saxofoons biedt u altijd maatwerk!

Revisie

Bij een revisie gaat een saxofoon compleet “in de steigers”. Het is de meest omvangrijke reparatie die we kunnen uitvoeren. Na een revisie is uw saxofoon wat betreft bespeelbaarheid en klank weer in staat van nieuw. Op een revisie krijgt u dan ook jaar garantie, zowel op materiaal als op arbeidsloon.

Een revisie omvat de volgende werkzaamheden:

 • Demontage. De saxofoon gaat in z’n geheel uit elkaar, alle polsters, kurk- en viltbuffers worden verwijderd. Ook het tapkurk, (het kurk op de hals) wordt verwijderd.
 • Schoonmaken. De body en de hals worden in- en uitwendig gereinigd. Bij verzilverde instrumenten wordt de zilverlaag in een speciaal bad gereinigd, waarna nog een uitgebreide poetsbeurt volgt. De kleppen worden gereinigd in een ultrasoonbad of met de hand, indien de kwaliteit van de laklaag een ultrasoonbehandeling niet toelaat. De binnenkant van de kleppen krijgt speciale aandacht: alle zegellak- of lijmresten worden verwijderd.
 • Uitdeuken. Alle deuken worden verwijderd.
 • Soldeerwerk. Alle soldeerverbindingen worden gecontroleerd en zonodig hersteld. Speciale aandacht krijgen de saxofoons met opgesoldeerde toongaten (Martin, King en de meeste antieke saxofoons. Het gebruikte soldeer is een legering van zilver en tin voor optimale sterkte bij een zo laag mogelijke temperatuur van de soldeervlam. Hierdoor wordt de laklaag, die gevoelig is voor hoge temperaturen zoveel mogelijk ontzien.
 • Richten van de body. Indien nodig, wordt de body gericht, dat wil zeggen recht gemaakt. Dit is erg belangrijk voor een goede werking van de applicatuur.
 • Mechanische revisie. Het “loopwerk” wordt optimaal afgeregeld, speling in de applicatuur wordt opgeheven, kromme assen worden recht gemaakt.
 • Polsters plaatsen. In overleg met de bespeler wordt bepaald welke polsters er worden gebruikt. Ook krijgt u advies over de keuze en grootte van de resonatontieplaatjes. Polsters worden met zegellak (de enige juiste manier!) in de kleppen geplakt.
 • Kleppen sluitend maken. Per klep wordt de positie van de polster in de klep net zolang afgesteld totdat de klep door z’n eigen gewicht of veerspanning het toongat sluit. Dit wordt uiteraard met een lamp gecontroleerd. Hierna worden de kleppen op het instrument gefixeerd (onder lichte druk afgesloten), waardoor de polster gaat “zetten”. Door de lichte druk van de fixatie onstaat het bekende “groefje” in de polster. Na fixatie volgt na ongeveer 24 uur een eindcontrole. Pas zodra elke klep onafhankelijk sluit gaan we verder.
 • Kurk- en viltbuffers plaatsen. Topkwaliteit kurk en vilt zorgt ervoor dat uw instrument ook op langere termijn goed blijft sluiten en voorkomt bijgeluiden. Vilt is uiteraard in alle gangbare kleuren leverbaar.
 • Koppelingen afstellen. De onafhankelijk sluitende kleppen worden gekoppeld door kurk- of viltbuffers.
 • Tapkurk plaatsen. De hals wordt voorzien van nieuw kurk van uitstekende kwaliteit en op de juiste dikte gemaakt voor een goed passend mondstuk.
 • Intoneren. De hoogte van de kleppen wordt afgesteld. Dit is van essentieel belang voor de klank en intonatie van de saxofoon. In principe worden de specificaties van de fabriek gebruikt. In overleg met de klant kan hiervan worden afgeweken. In deze fase van de revisie wordt het instrument intensief bespeeld. Alleen hierdoor is het mogelijk om de klank en intonatie optimaal te beoordelen en te corrigeren.

Onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt is bedoeld om een saxofoon voor minimaal een jaar probleemloos te laten functioneren. Een onderhoudsbeurt omvat altijd de volgende handelingen:

 • Demontage. Het instrument wordt geheel gedemonteerd.
 • Schoonmaken. De body en de hals worden in- en uitwendig gereinigd. De kleppen worden stof- en vetvrij gemaakt.
 • Polsters reinigen. Polsters worden gereinigd en behandeld zodat ze zachter worden en langer meegaan.
 • Olie en vet. Het mechaniek wordt geölied en gesmeerd. Assen krijgen nieuwe olie, puntschroefjes worden ingevet.
 • Afstellen en sluitend maken.

Kleine aanpassingen zoals een missend kurkje plaatsen zijn inbegrepen. Als er polsters moeten worden vervangen wordt dat eerst overlegd.

Mechanische aanpassingen

Vooral bij oude saxofoons is de applicatuur niet altijd even ergonomisch. Bij Maarten Prins Saxofoons kunt u terecht voor de meest uiteenlopende aanpassingen aan het mechaniek. U moet hierbij denken aan het verhogen, verplaatsen of verlengen van kleppen en hevels.We gaan er van uit dat eventuele veranderingen aan het mechaniek altijd weer terug te draaien zijn; uw instrument kan dus altijd weer in de originele staat worden teruggebracht.

Zoals eerder vermeld, vooral bij dit soort klussen zult u merken dat u wordt geholpen door een reparateur die bovendien een ruime ervaring heeft als professioneel saxofonist.

Schadereparatie

Saxofoons zijn kwetsbare instrumenten. Maarten Prins Saxofoons heeft in meer dan 30 jaar tijd een enorme ervaring opgebouwd in het repareren van schade aan saxofoons. In de meeste gevallen zijn we in staat om een saxofoon die is gevallen te herstellen. U moet hierbij denken aan uitdeukwerk, het richten van een body, het herstellen van vastzittende kleppen en soldeerwerk.

Vaak is de schade aan uw instrument gedekt door uw verzekering. De verzekeringsmaatschappijen verlangen meestal een offerte vóórdat de reparatie wordt uitgevoerd. We hebben hier veel ervaring mee en verzorgen dit kosteloos en vrijblijvend.

Tarieven

Het is niet mogelijk om voor alle handelingen vaste tarieven te hanteren. Om een voorbeeld te noemen: een revisie van een Yamaha saxofoon van ongeveer 5 jaar oud kost veel minder tijd dan een restauratie van een intensief bespeelde Selmer of een oude Conn.

De prijzen voor een revisie en een onderhoudsbeurt zijn daarom basis prijzen.

Let op: onderstaande tabel kunt u opzij schuiven om de rest van de tabel goed te zien.

Prijzen zijn inclusief 21%BTW.

Revisie Sopraan Alt Tenor Bariton
Basisprijs arbeidsloon*
(incl. kurk en vilt)
€525,00 €495,00 €495,00 €695,00
Polsters Standaard €145,00 €155,00 €175,00 €235,00
Polsters Selmer** €175,00 €185,00 €215,00 €265,00
*Omvat alle werkzaamheden, uitgezonderd uitdeuk- en soldeerwerk, body richten, verwijderen van overmatige speling.
**Originele Selmer polsters voor Selmer saxofoons.
Onderhoudsbeurt Sopraan Alt Tenor Bariton
Basisprijs €175,00 €175,00 €185,00 €245,00
Tapkurk vervangen Sopraan Alt Tenor Bariton
Vaste prijs €19,50 €19,50 €19,50 €19,50


Aan deze prijsvoorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. Na inspectie van uw instrument wordt met u een maximumprijs overeengekomen voor het afgesproken werk. Maarten Prins Saxofoons verplicht zich een overschrijding van de maximumprijs vooraf te overleggen.