Reparatie Atelier

SpulletjesMaarten Prins is in 1986 afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium. Daarna werden er diverse stages op het gebied van reparatietechnieken met succes doorlopen. Uit deze unieke combinatie van vaardigheden is in 1987 Maarten Prins Saxofoons ontstaan. Zowel op saxofoontechnisch als op instrumentaal gebied kunnen we op een professionele manier met saxofonisten van gedachten wisselen.

Reparatiewerk

Maarten Prins Saxofoons heeft een gespecialiseerd atelier voor reparaties aan saxofoons. Er wordt op een ambachtelijke manier gewerkt met de beste gereedschappen. Al het gebruikte materiaal, zoals polsters, kurk en vilt zijn van eerste kwaliteit.

Om u zo efficient mogelijk te kunnen helpen werken we uitsluitend op afspraak. Reparaties die onder garantie vallen hebben altijd voorrang. Een spoedgeval wordt meestal direct geholpen. Voor minder dringende reparaties maken we een afspraak. U weet dan precies hoelang u uw instrument moet missen. Voordat we aan een klus beginnen krijgt u een prijsopgave. Indien er tijdens het werk blijkt dat het vooraf overeengekomen bedrag wordt overschreden, wordt dat eerst met u overlegd.

Om u een indruk te geven van de mogelijkheden die Maarten Prins Saxofoons biedt op het gebied van reparatiewerk aan uw saxofoon hebben we hieronder een paar "klussen" omschreven zoals we die in de praktijk uitvoeren. Hier kan uiteraard van worden afgeweken.

Maarten Prins Saxofoons biedt u altijd maatwerk.

Revisie

Bij een revisie gaat een saxofoon compleet "in de steigers". Het is de meest omvangrijke reparatie die we kunnen uitvoeren. Na een revisie is uw saxofoon wat betreft bespeelbaarheid en klank weer in staat van nieuw. Op een revisie krijgt u dan ook jaar garantie, zowel op materiaal als op arbeidsloon.

Een revisie omvat de volgende werkzaamheden:

 • Demontage. De saxofoon gaat in z'n geheel uit elkaar, alle polsters, kurk- en viltbuffers worden verwijderd. Ook het tapkurk, (het kurk op de hals) wordt verwijderd.
 • Schoonmaken. De body en de hals worden in- en uitwendig gereinigd. Bij verzilverde instrumenten wordt de zilverlaag in een speciaal bad gereinigd, waarna nog een uitgebreide poetsbeurt volgt. De kleppen worden gereinigd in een ultrasoonbad of met de hand, indien de kwaliteit van de laklaag een ultrasoonbehandeling niet toelaat. De binnenkant van de kleppen krijgt speciale aandacht: alle zegellak- of lijmresten worden verwijderd.
 • Uitdeuken. Alle deuken worden verwijderd.
 • Soldeerwerk. Alle soldeerverbindingen worden gecontroleerd en zonodig hersteld. Speciale aandacht krijgen de saxofoons met opgesoldeerde toongaten (Martin, King en de meeste antieke saxofoons. Het gebruikte soldeer is een legering van zilver en tin voor optimale sterkte bij een zo laag mogelijke temperatuur van de soldeervlam. Hierdoor wordt de laklaag, die gevoelig is voor hoge temperaturen zoveel mogelijk ontzien.
 • Richten van de body. Indien nodig, wordt de body gericht, dat wil zeggen recht gemaakt. Dit is erg belangrijk voor een goede werking van de applicatuur.
 • Mechanische revisie. Het "loopwerk" wordt optimaal afgeregeld, speling in de applicatuur wordt opgeheven, kromme assen worden recht gemaakt.
 • Polsters plaatsen. In overleg met de bespeler wordt bepaald welke polsters er worden gebruikt. Ook krijgt u advies over de keuze en grootte van de resonatontieplaatjes. Polsters worden met zegellak (de enige juiste manier!) in de kleppen geplakt.
 • Kleppen sluitend maken. Per klep wordt de positie van de polster in de klep net zolang afgesteld totdat de klep door z'n eigen gewicht of veerspanning het toongat sluit. Dit wordt uiteraard met een lamp gecontroleerd. Hierna worden de kleppen op het instrument gefixeerd (onder lichte druk afgesloten), waardoor de polster gaat "zetten". Door de lichte druk van de fixatie onstaat het bekende "groefje" in de polster. Na fixatie volgt na ongeveer 24 uur een eindcontrole. Pas zodra elke klep onafhankelijk sluit gaan we verder.
 • Koppelingen afstellen. De onafhankelijk sluitende kleppen worden gekoppeld met kurk- of viltbuffers.
 • Tapkurk plaatsen. De hals wordt voorzien van nieuw kurk van uitstekende kwaliteit en op de juiste dikte gemaakt voor een goed passend mondstuk.
 • Intoneren. De hoogte van de kleppen wordt afgesteld. Dit is van essentieel belang voor de klank en intonatie van de saxofoon. In principe worden de specificaties van de fabriek gebruikt. In overleg met de klant kan hiervan worden afgeweken. In deze fase van de revisie wordt het instrument intensief bespeeld. Alleen hierdoor is het mogelijk om de klank en intonatie optimaal te beoordelen en te corrigeren.
Onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt is bedoeld om een saxofoon voor minimaal een jaar probleemloos te laten functioneren. Een onderhoudsbeurt omvat altijd de volgende handelingen:

 • Demontage. Het instrument wordt geheel gedemonteerd. Slechte polsters worden verwijderd. Loszittende of versleten kurk- en viltbuffers worden verwijderd.
 • Schoonmaken. De body en de hals worden in- en uitwendig gereinigd. De kleppen worden stof- en vetvrij gemaakt.
 • Polsters, kurk en vilt. Waar nodig worden nieuwe polsters geplaatst en nieuwe kurk- en viltbuffers ingeplakt.
 • Afstellen en sluitend maken.
Mechanische Aanpassingen

Vooral bij oude saxofoons is de applicatuur niet altijd even ergonomisch. Bij Maarten Prins Saxofoons kunt u terecht voor de meest uiteenlopende aanpassingen aan het mechaniek. U moet hierbij denken aan het verhogen, verplaatsen of verlengen van kleppen en hevels.We gaan er van uit dat eventuele veranderingen aan het mechaniek altijd weer terug te draaien zijn; uw instrument kan dus altijd weer in de originele staat worden teruggebracht.
Zoals eerder vermeld, vooral bij dit soort klussen zult u merken dat u wordt geholpen door een reparateur die bovendien een ruime ervaring heeft als professioneel saxofonist.

Schadereparatie

Saxofoons zijn kwetsbare instrumenten. Maarten Prins Saxofoons heeft in 20 jaar tijd een enorme ervaring opgebouwd in het repareren van schade aan saxofoons. In de meeste gevallen zijn we in staat om een saxofoon die is gevallen te herstellen. U moet hierbij denken aan uitdeukwerk, het richten van een body, het herstellen van vastzittende kleppen en soldeerwerk.

Tarieven

Het is niet mogelijk om voor alle handelingen vaste tarieven te hanteren. Om een voorbeeld te noemen: een revisie van een Yamaha saxofoon van ongeveer 5 jaar oud kost veel minder tijd dan een restauratie van een intensief bespeelde Selmer of een oude Conn. De prijzen voor bijvoorbeeld een revisie zijn daarom "basis" prijzen.

Prijzen zijn inclusief 19%BTW.

Revisie Sopraan Alt Tenor Bariton
Basisprijs arbeidsloon*
(incl. kurk en vilt)
€350,00 €350,00 €350,00 €400,00
Polsters Chanu (Selmer kwaliteit) €100,00 €100,00 €100,00 €150,00
*Omvat alle werkzaamheden, uitgezonderd uitdeuk- en soldeerwerk, body richten, verwijderen van overmatige speling.
         
Onderhoudsbeurt Sopraan Alt Tenor Bariton
  €135,00 €135,00 €135,00 €175,00
         
Tapkurk vervangen Sopraan Alt Tenor Bariton
  €12,50 €12,50 €12,50 €12,50**Aan deze prijsvoorbeelden kunnen geen rechten worden ontleend. Na inspectie van uw instrument wordt met u een maximumprijs overeengekomen voor het afgesproken werk. Maarten Prins Saxofoons verplicht zich een overschrijding van de maximumprijs vooraf te overleggen.

Voorwaarden

Garantie: Op een revisie geeft Maarten Prins Saxofoons 1 jaar volledige garantie. Op ander reparatiewerk zit 3 maanden garantie. Aanspraak op garantie vervalt indien een ander (eigenaar, docent, of iemand anders) reparatiewerk aan het instrument heeft verricht.

Wij bieden onze klanten optimaal afgestelde instrumenten en een uitstekende service. Na aankoop van een instrument kunt u in de meeste gevallen 2 jaar kosteloos bij ons terecht voor het onderhoud. Ook voor reparatiewerk dat niet onder garantie valt kunt u met voorrang bij ons terecht.